Неділя, 24.09.2017, 22:18
Сайт вчителя біології Стреліної Віри ОктавіанівниГоловна

Реєстрація

Вхід
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 5
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

 

Цікаві факти про рослини
 
Баобаб - це дерево, що росте в африканських саванах. Баобаб є одним з найбільш товстих дерев у світі - при середній висоті в 18-25 м окружність його стовбура становить близько 10 метрів. Найбільші екземпляри цих видів дерев досягають до 40-50 метрів в обхваті. За різними оцінками тривалість життя баобабів коливається від 1000 років до 5500 тисяч років. Настільки велика різниця пояснюється відсутністю річних кілець, за якими можна достовірно обчислити вік дерева. Всі частини баобаба в даний час дуже активно використовуються людиною. Через великі запаси води деревина баобаба зазвичай загниває, і стовбур стає порожнистим. Інколи там живуть люди. Відомий випадок, коли баобаб служив автобусною зупинкою, він вміщав до 30 чоловік.
В Індії росте  дерево кеппел. Його плоди настільки запашні, що у людини яка їх покуштувала, піт набуває запаху фіалки. Цим активно користуються місцеві дон-Жуани.
 Плоди кеппела розміром з яблуко, покриті товстою шкірою і мають солодку і соковиту м'якоть. За смаком вони нагадують манго і виноград. Ростуть на стовбурі дерева невеликими групами. 
 
На Аравійському півострові і в Південно-Західній Азії є рослина, яку називають «квіткою сміху». Її насіння розміром з горошину здатне викликати у людини безпричинний сміх на 30 хвилин, після чого людина спокійно і безтурботно засинає. Лікарі-стоматологи дають "зерна сміху” хворим з алергією на новокаїн.
 
 
 
Тюльпанове дерево (ліріодендрон тюльпановий)вражає не лише своєю назвою, а й розмірами. Його висота може сягати 30 метрів, а діаметр — 2 метрів. Дерево має дуже розкішну крону, розмір якої іноді буває до 27 метрів.  Таку назву воно отримало за дуже своєрідну форму цвіту. Коли дерево цвіте, складається враження, що на ньому багато-багато тюльпанів. У Північній Америці цю рослину вважають найбільш медоносним деревом. Найбільше їх в Аргентині, Австралії, Південній Африці, здебільшого в парках. У нас тюльпанові дерева вирощують у  ботанічних садах та Криму. 

Цукеркове дерево цілком заслужило свою назву.На його гілках дійсно зростають своєрідні «цукерочки». Правда, це не плоди, а гілочки-плодоніжки – коричневого кольору, химерно зігнуті, ледве тонше олівця. Вони містять до 40% фруктози, дуже солодкі і за смаком нагадують родзинки. Самі ж плоди цукеркового дерева дрібні і жорсткі. Цукеркове дерево часто, особливо в Китаї і Японії, вирощують як декоративну рослину, а також для отримання солодощів. У Китаї його плодоніжки вважаються ліками проти алкоголізму. Деревина цукеркового дерева має красивий колір і малюнок і використовується у виробництві меблів і музичних інструментів.

Суничник або Суничне дерево (Arbutus), рід дерев або кущів з родини вересових. Має яскравочервону навесні і восени кору, листки на зиму залишаються зеленими. У південному Криму поширений дикорослий вид — суничник дрібноплодий (Arbutus andrachne), дерево 5-12 м, яке має їстівні, але несмачні плоди, і часто культивується як декоративне дерево. Також там зустрічається суничник великоплідний (Arbutus unedo), сирі або варені плоди якого їстівні, з них виготовляють спиртні напої
Молочне дерево або бросіум корисний виділяє молочний сік, але, на відміну від молочних соків інших рослин, він не отруйний, а цілком їстівний і смачний. Складається переважно з води (57 %) і рослинного воску (37 %), на частку цукрів і смол припадає 5—6 %. На відміну від справжнього молока, молочний сік молочного дерева має густішу в'язку консистенцію і бальзамічний аромат. Це «молоко» не псується протягом тижня навіть в умовах тропічного клімату, добре змішується з водою в будь-яких пропорціях, при цьому не згортаючись. Воно широко уживається місцевим населенням в їжу як заміна коров'ячому молоку. При кип'яченні на його поверхні виділяється віск, що йде на виготовлення свічок і жувальної гумки.

Хлібне дерево — важливе джерело харчування. М'якоть дозрілих плодів (суплідь) хлібного дерева печуть, варять, сушать, зацукровують, їдять сирим і навіть, розминаючи і розтираючи, роблять з неї тісто для своєрідних «млинчиків». Подібно бананам, недостиглі плоди використовуються як овочі, а зрілі, солодші — як фрукти. Про зрілість плодів свідчать крапельки латексу, що проступають на його шкірці. На смак смажені плоди нагадують швидше картоплю, ніж хліб. Свіжа м'якість швидко псується, але сухарі з хлібного дерева зберігаються дуже довго, до декількох років. Мешканці Полінезії (Самоа) винайшли спосіб надовго запасати плоди хлібного дерева. Їх чистять, розрізують, потім щільно завертають в листя банану і заривають. Плоди переброджують, перетворюючись на тістоподібну масу, але не гниють, залишаючись їстівними впродовж декількох років. Цю масу потім завертають в листя геліконії і смажать на кокосовій олії. Батьківщиною  хлібного дерева вважається Нова Гвінея, звідки полінезійці завезли його на острови Океанії


Що пов’язує кукурудзу й бамбук? 

За своїми родовими зв’язками кукурудза, як це не дивно, родичка пшениці, рису, бамбуку - представників родини Злакові (Poaceae). Ця родина включає близько десяти тисяч видів, що поширені досить рівномірно майже по всій Землі, крім територій, вкритих кригою, тому їх можна побачити як у тропіках, так і в арктичній зоні. Не дивно, що й посіви кукурудзи можна знайти майже в усіх тропічних, субтропічних і помірно теплих районах обох півкуль, але центром походження кукурудзи все ж таки вважають Америку. У деяких країнах, таких як Перу, Мексика, вона відома з дуже давніх часів. Решткам початків, знайдених у печерах Мексики, 3400–5000 років. Одним із прадавніх родичів кукурудзи можна вважати поширену в Мексиці рослину-бур’ян теосинте мексиканське (Euchlaena mexicana). Зовні ця рослина схожа на кукурудзу, але замість звичного початку вона має дворядний колос. Сам рід кукурудза (Zea mays) включає в себе декілька ботанічних груп, що виділяють за особливостями будови й консистенції зернівок: кукурудза, що лопається, кремениста, солодка цукрова, крохмалиста тощо

 

 

 Червона панда
 
   Firefox – саме так в Китаї називають «Червону панду», так само відому, як hue-hub, або «Вогняна кішка». Як багато хто помітив, саме назва цієї тварини була використана знаменитою компанією Mozilla для назви свого браузера.
  Саму ж тварину довгий час ніяк не могли класифікувати. Спочатку її відносили до родини пандових, трохи пізніше – до ведмедевих, а ще через деякий час зовсім відокремлювали, як окрему родину. Пролити світло на це питання змогли тільки зовсім недавно, коли генетична експертиза показала, що «Червона панда» все ж таки створює окрему родину, яка називається Ailuridae.  
 

 

ВООЗ закликає використовувати навушники не більше години в день

 

Голосно слухаючи музику в навушниках сьогодні, можна не почути її завтра. Молодь найчастіше робить гучність занадто високою, коли використовує навушники, також занадто голосно музика грає на концертах і в клубах. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, понад 1,1 млрд. молодих людей у віці від 12 до 35 років ризикують позбутися слуху


Звідки таблетка знає, де у людини болить?
 

 

 
“Покажи мені, де болить”. У кожного з нас з цим виразом спливають у пам’яті хворобливі асоціації, пов’язані з візитом доктора, а також з батьківською турботою. Будучи дітьми, ми не могли правильно описати свій біль, однак, ми знали, що лікам відомо про те, де у нас болить. Або нам так здавалося! 

 

Безхребетні, але не безхарактерні

 
Людина – далеко не єдина істота на Землі, якій властива індивідуальність: вже давно не секрет, що деяким вищим тваринам, зокрема кішкам та собакам, притаманні певні властивості характеру. Цілком логічно, що чим нижчу сходинку еволюції буде взято і чим простіша буде нервова система, тим менша вірогідність, що тваринний організм може мати свій власний характер. Але ніхто й припустити не міг, що певні риси характеру простежуються навіть у павуків! 
 

Трюфель – унікальний підземний гриб.

 
 
Трюфель – делікатесний гриб, що росте під землею на глибині до 30 см. Це справжній їстівний шедевр природи, який славиться незвичайним ароматом. 

Вчені довели, що рослинам під силу математика

 
 
 
Здавалося б, рослини тільки й створені для того, щоб ними милуватися; та якими б простими не здавалися вони на перший погляд, варто усвідомлювати, що щодня у них перебігає безліч складних процесів, які регулюють їх роботу. До цього часу було відомо, що за кожну з життєво важливих функцій рослини, а саме ріст, розвиток, дихання, обмін речовин, подразнення та розмноження, відповідає певна тканина чи орган. Проте навіть біологи недооцінювали розум рослини. Вивчаючи поведінку зразків у лабораторії, дослідники із Центра Джона Іннеса, Великобританія, встановили, що при визначенні швидкості використання крохмалю, який запасається у вакуолях, рослини фактично виконують математичну операцію ділення. Це докорінно перевернуло уявлення ботаніків про структуру рослинного організму.
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Вересень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Друзі сайту
  • Official Blog
  • uCoz Community
  • FAQ
  • Textbook
  • Copyright MyCorp © 2017 uCoz